Bu Blogda Ara

9 Eylül 2017 Cumartesi

TORPİL!

Torpil, herhangi bir başvuru sürecinde devreye bir aracı sokarak elde etmek istediğimiz sonuca ulaşmak için başvurulan bir yöntemdir. Bu yöntem etik olmasa da günümüzde yaygın olarak kullanılmaya çalışılmaktadır. Peki, insanlar neden torpil yaptırmak ister? Bu bir zorunluluk mudur? Yoksa seçim mi? Bana kalırsa her ne olursa olsun torpil yapmak ya da yaptırmak etik değildir. Eşitlik ilkesine aykırı bir durum… Eşitlik ilkesinden yoksun kurum veya bireyler ne kadar ilerleyebilir ya da başarıları ne kadar gerçektir? Beni torpil mevzusundan çok bu durumun toplumda özellikle de gençlerimiz de yaratmış olduğu bilinçaltılarındaki tahribat tedirgin etmektedir. Bu makaleyi yazmakta ki amacım, biraz olsun bu tahribatı önlemek ve gençlerimizin bakış açılarını değiştirmelerine yardımcı olmaktır.

‘’Torpil olmadan bir yere gelinmiyor.’’ Son zamanlarda çok sık duyduğum bir cümle. ‘’İş başvurusu yaptım ama tanıdık olmadan işe almıyorlar.’’ Bu cümleler size de tanıdık geliyor öyle değil mi? Öncelikle size iyi bir haberim var. Bu tamamen yanlış bir düşünce… Eğer başarılı olmak ve hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız yazacaklarımı iyi analiz etmenizi tavsiye ederim.

Günümüzde şirketlerin ve fabrikaların gerçekten iş bitiren, tabiri caizse tuttuğunu koparan, kalifiye elemanlara ihtiyaçları olduğu aşikâr… Fabrika sahibi olduğunuzu düşünün. Her gün binlerce ton, binlerce adet üretim yapan büyük bir fabrikanız var. Süreç o kadar stresli ve kritik ilerliyor ki hata yapma şansınız neredeyse yok denecek kadar az. Hem çalışanlarınızın yükünü hafifletmek hem de işin daha iyi ilerleyebilmesi için bir eleman almaya karar verdiniz ve işe alım sürecini başlattınız. Siz olsanız kimi alırsınız? Büyük yatırımların yapıldığı, büyük beklentilerin olduğu bu dönemde sırf tanıdığınız olduğu için işten anlamayan birini mi alırsınız? Yoksa işlerinizi başarıyla götürebilecek, çalışanların yükünü hafifletebilecek, geldiği bölüme hız katacak birini mi? Mantıklı bir insanın vereceği karar bu durumda çok basit aslında. Diğer bir seçenek emin olun her iki taraf içinde büyük bir hayal kırıklığı olacaktır. İçinizden iş alımlarını patronlar yapmaz diyenleri duyuyorum. Evet, kurumsal bir firmada tabii ki bu süreci ilgili departman ve işe alım yapılacak birimin müdürlükleri yürütür. ‘’A, firmasının müdürü b kişisinin tanıdığı olduğu için onu tercih ettiler, beni almadılar.’’ Bu da tamamen yanlış bir düşünce… Az önce patron örneğinde anlattığım gibi burada da müdür üstünde büyük bir baskı vardır. Verimlilik hedefleri, satışlar, aylık toplantılar, kalite vs… İngilizce bilmeyen birini bu dilin kullanımının kaçınılmaz olduğu bir bölüme sırf tanıdık olduğu için almak ne kadar mantıklı ve tercih edilebilir bir seçenek?

Günümüzde gelişen sanayi, artan iş yükü, teknoloji dolayısıyla bunların getirdiği sorumluluk ve stres artmış durumdadır. Patron da olsanız, müdür de olsanız, iş yükünün paylaşımı herkesin istediği bir durumdur. Her şeyi bir kişinin yapması oldukça zordur hatta imkânsız… Bu paylaşımın yapılabilmesi için ilgili bölüme alınacak arkadaşın tanıdık olmasından çok; kişiliği, tecrübesi ve bilgisine bakılmaktadır. Bundan emin olabilirsiniz. Yeni mezun olan arkadaşlarımız tecrübe konusunda pek endişeli olmasınlar. Yeni mezun biri işe alınırken bilgisinden çok kişiliğine, işi yapıp yapamayacağına bakılır.

Referans ve Torpil terimlerinin anlamlarını karıştırmamak gerekir. Birinin size referans olması, daha önce çalışmış olduğunuz kişi veya kurumlarının göstermiş olduğunuz performanstan dolayı size yeni başvurmuş olduğunuz iş için görüş bildirmesidir. Torpil, herhangi bir kriter gözetmeksizin başvuruda sadece başvuru yapan kişinin çıkarı doğrultusunda kişinin tercih edilmesine yardımcı olmaktır. Referans olunması ya da gösterilmesi gayet normal ve sağlıklı bir süreçtir.

Torpil, yapan ve yaptıranlar vardır elbette ki. Özellikle belediye tarzı kurumlarda… Bunu inkâr etmek için kör olmak lazım. Fakat benim anlatmak istediğim bir işe girerken, başvuru yaparken kriterleriniz ve hedefleriniz olsun. Amacınız sadece para, alacağınız ücret olmasın. Bu şekilde inançla, azimle çalıştığınız ve kendinizi yetiştirdiğiniz zaman emin olun ki hiç torpile ihtiyacınız olmayacaktır.



Tolgahan AYTEKİN
İletişim: tolgahanaytekin@gmail.com

1 yorum: